KAJ JE PEŠBUS IN KAKŠEN JE NJEGOV NAMEN       

Pešbus je ena izmed oblik spremljanih poti v šolo, pri kateri se učenci v organizirani obliki v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah, po premišljenih poteh in po stalnem urniku.

Organizirana spremljana pot v šolo je prvi korak k spodbujanju samostojne aktivne poti v šolo. Namen pešbusa je ozavestiti lokalne skupnosti o pomenu hoje na sploh ter o njenih učinkih na kakovost življenja. Samostojna aktivna pot v šolo mora ponovno postati najbolj običajna in splošno sprejeta praksa.

Poleg vplivov na zdravje samostojna in nemotorizirana pot v šolo spodbuja tudi osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih. Otroci na poti v šolo uživajo v družbi svojih sošolcev, spoznavajo prostor, v katerem živijo, saj vsi dobro vemo, da kadar pešačimo, veliko bolje kot v avtomobilu dojemamo prostor, v katerem se nahajamo. Aktivna pot v šolo je pomembna tudi z vidika vzgoje za prometno varnost in trajnostni razvoj. Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.

PROGA PEŠBUSA IN POSTAJALIŠČA

Naši učenci bodo imeli na voljo dve progi oz. dva pešbusa (na zeleni progi je dodana linija iz Plastuhove grape) in priporočljivo je, da izberejo tistega, čigar proga je bliže otrokovemu domu. Prva proga je označena z oranžno barvo, druga pa z zeleno.  Na progah so postajališča. Vsa so označena s posebnimi tablami, na katerih je naveden tudi čas prihoda pešbusa.

VOZNIK IN SPREMLJEVALCI

Število spremljevalcev je odvisno od števila otrok na posamezni progi. Vsak potnik bo prejel vozovnico, na katero bo spremljevalec podeljeval žige za vsakodnevno udeležbo na pešbusu.

Spremljevalec pešbusa ima poimenski seznam potnikov in številko postajališča, kjer učenec vstopi. Vsi spremljevalci in “vozniki” bodo nosili zaščitne maske.

STARŠI IN OTROCI

Učenci, ki sodelujejo pri spremljani poti v šolo, podpišejo izjave, s katerimi se zavežejo, da se bodo držali pravil (npr. pravočasen prihod na postajo, hoja v koloni,…) in da bodo upoštevali navodila spremljevalcev.

Priporočam, da “potniki” poskrbijo za ustrezno varnostno razdaljo/si nadenejo masko. 

Starši otrok, ki sodelujejo pri pešbusu podpišejo izjavo, s katero se zavežejo, da bodo podpirali nemoteno in tekoče izvajanje spremljane poti v šolo.

Starši morajo poskrbeti, da je otrok pravočasno na postaji.

Starši poskrbijo tudi za obveščanje o morebitnih izostankih otrok. Odsotnost sporočijo koordinatorici pešbusa: Mateja 041 468 726

Starši, motivirajte otroke, da se bodo pešbusa udeleževali z veseljem in jim bo takšna pot v šolo prešla v navado.

 

ZELENA PROGA - POSTAJE

ORANŽNA PROGA - POSTAJE

Related Images:

(Skupno 966 obiskov, današnjih obiskov 1)